5

Miksi teksti jyrää videon blogissa?

Blogien suhteen olen vannoutunut tekstin kannattaja. Toki selailen myös kuvablogeja ja videoblogeja, mutta arvostan tekstiä enemmän. Miksi?

1) Videota ei voi silmäillä.

Tekstistä saan silmäilemällä kokonaisvaikutelman kahdessa sekunnissa. Sen perusteella päätän, luenko tekstin vai en. Sen sijaan videota en voi silmäillä etukäteen.

2) Video on hidas.

Jos video kestää 1,5 minuuttia, siinä ajassa olisin jo lukenut läpi pitkähkön tekstin. Ehkä video auttaa hidasta lukijaa, mutta itselleni se on monesti tuskastuttavaa katsottavaa. Samat sanat, jotka kestävät videolla minuutin, voi omaksua luettuna parissakymmenessä sekunnissa.

3) Teksti ei vaadi tekniikkaa.

Tekstiä voi lukea hitaankin mokkulayhteyden varassa. Se on tulostettavissa, eikä se vaadi oikeanlaisia mediasoittimia. Tekstiä voit lukea avokonttorissa ilman kuulokkeita ja noloa vilkuilua ympärille.

4) Tekstikin luo tunteita ja elämyksiä.

Monesti videota perustellaan visuaalisella näyttävyydellä. Onhan se kiva käyttää värejä, liikettä ja ääntä, mutta hyvä teksti saa aikaan aivan yhtä vahvoja tunteita. Jos teksti ei saa aikaan tunteita, se on huono teksti.

5) Teksti on tehokas tuottaa.

Tekstin tekeminen on paljon nopeampaa kuin videon kuvaaminen ja editoiminen. Jos ajattelee kylmästi hyötysuhdetta – vaikkapa firman asiantuntijoiden ajankäyttöä yritysblogiin – mikään sisällöntuotanto ei voita tekstin tehokkuutta.

Katleena

Katleena Kortesuo on tietokirjailija, kouluttaja ja aktiivinen bloggaaja. Hänen mielestään blogi on paras viestintäkanava heti livekontaktin jälkeen. Katleenan oma blogi on osoitteessa http://www.eioototta.fi

5 Comments

 1. Videoblogit kuuluvat kyllä selkeästi sinne hit or miss -osastolle. Ne yleensä ovat joko todella kehnoja tai sitten todella loistavia. Toki jokunen osuu sinne keskivälillekin, mutta suurimmasta osasta näkee heti kärkeen, mitä ne ovat syöneet. Toisaalta tämä kyllä helpottaakin elämää: yhden videon pohjalta voi yleensä päätellä, onko bloggaajassa yhtään potentiaalia julkaista joskus jotain toimivaa. Tekstiblogissa taas on paljon helpompi upota sinne keskinkertaisuuden suohon, josta joko noustaan ajan kanssa tai sitten ei koskaan. Alusta alkaen huonon videoblogin voi yleensä unohtaa, alkuunsa huono tekstiblogi voi yllättää jo ensi viikolla. Ei ehkä usein, mutta joskus!

 2. Haa, tuo on kyllä totta: videoissa on vaikeampi onnistua.

  Toisaalta tämäkin puoltaa niitä tekstiblogien tekoa. Niissä on helpompaa tuottaa laadukasta sisältöä – edes joskus.

 3. Hyvät pointit tekstisisällön vahvuuksista!

  Mielestäni videosisältö toimii blogilla erittäin hyvin vaihtoehtoisena materiaalina tekstisisällön rinnalla ja ns. peruslinjaa piristävänä. Suomalaisilla blogeilla en ole kuitenkaan järjestelmälliseen viedosisällön hyödyntämiseen vielä törmännyt. Poikkeuksena http://muutoksentekijat.fi/ , joka käytännössä koostui puhtaasti videoista.

  Onko esimerkkejä muista suomalaisista?

  Itse seuraan melko aktiivisesti Seomozin hakukoneoptimointi-aiheista blogia, jonka perjantaisin ilmestyvä Whiteboard Friday -videosarja on kerrassaan mainio. Tässäkin keskiössä on tietysti erittäin laadukas sisältö! Pääset videopostauksiin tästä: http://www.seomoz.org/blog/category/33

 4. Mikko, olet aivan oikeassa tuon sisällön piristämisen suhteen. Joskus video on hyvä lisä tekstipainotteiseen blogiin.

  Harmi kyllä, http://pikakelaus.fi/ ei ole päivittynyt enää vähään aikaan. Jussilla oli hyviä huomioita videomarkkinoinnista.

 5. Mutta eikö hyvä kuva tai videonpätkä kerro enemmän kuin tuhat sanaa? Minulle visuaalinen ilme on hyvin tärkeä. Tämäkin sivu näyttää minusta äärimmäisen tylsälta ja melkein jätin loistavat ohjeenne lukematta eleettömän ulkoasun takia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *