5

Hio sisältösi timantiksi

Timanttinen ajatuksesi on muuttunut liuskalliseksi tekstiä ruudulla. Pointti kyllä välittyy, mutta postaus tuntuu ja näyttää raskaalta – mitä tehdä?

Ole armollinen lukijoille ja kirkasta ajatustasi. Ajatuksen kirkastaminen tarkoittaa tekstin editointia: ylimääräisten rönsyjen karsimista, järjestyksen tarkistamista, toistamisen poistamista ja kielen huoltamista. Tekstisi tulee olla silmäiltävää, helppolukuista ja napakkaa. Voit aina kirjoittaa useamman postauksen samasta aiheesta eli älä ahnehdi liikaa kerralla.

Kirkastaminen, eli karsiminen, parantaa tekstiäsi lähes poikkeuksetta. Muodosta aina ennen karsimista kokonaiskuva käsittelemästäsi aiheesta lukemalla tekstisi kokonaisuudessaan läpi ennen sen karsimista. Saatat muuten karsimisinnoissasi poistaa tekstistäsi ajatuksellisen timantin jättäen tilalle pelkkää hiiltä. Käytä editoidessasi tekstinkäsittelyohjelmasta tuttua työkalua ja merkkaa ”lausehiilet” sekä epäjohdonmukaisuudet tekstissäsi. Keskity lukiessasi aina kokonaisuuteen ja mieti sisältöä lukijan kannalta. Pelkkä tekstin oikeakielisyys ei ole tae mistään. Tärkeintä on pitää lukukokemus eli välittämäsi ajatus katkeamattomana. Jos joudut lukemaan jonkin lauseen kahdesti saadaksesi kiinni, mitä ajattelit kirjoittaessasi sitä, poista se tai ajattele se uusiksi.

Kirkastajan muistilista:

 • Lue tekstisi ensin alusta loppuun – älä muuta vielä mitään
 • Keskity kokonaiskuvaan – välittyykö ajatuksesi vai tökkiikö tekstisi?
 • Poista hiilet tekstistäsi ja keskity timantteihin
 • Kun kokonaisuus toimii, huolla sitten tekstisi: tyyli, johdonmukaisuus ja kirjoitusvirheet
 • Tarkista tekstin silmäiltävyys – jos se näyttää raskaalta, se todennäköisesti on sitä

Jarkko

Jarkko Kurvinen on markkinointitoimiston vetäjä, kouluttaja ja sisältömarkkinoija. Jarkko on erikoistunut asiakaspalvelun sähköistämiseen, sisältömarkkinointiin, sosiaaliseen medioihin ja sähköiseen markkinointiin.

5 Comments

 1. Hyviä pointteja. Hyvä, ymmärrettävä ja selkeä kirjoitusasu on valtavan tärkeä asia.

  Lisäisin tarkistuslistalle vielä tekstin lukemisen ääneen. Jos lause on vaikea lukea ääneen, on se sitä myös luettuna. Omalle tekstille tulee sokeaksi ja tuo ääneen lukeminen pelastaa monilta mokilta.

 2. Moi! Löysin bloginne tänään, ja olen ahminut tekstejä läpi – rautaista asiaa! Sanokaapa asiantuntijat, mitä näkökulmia liittyy siihen että blogikirjoitusta muokataan vielä julkaisun jälkeen? Onko se yleensä ottaen ok?

 3. blogimarkkinointikirja sanoo yksiselitteisesti että niitä ei muokata – koskaan.
  itse en ole tässä samaa mieltä johon on syynä useat tekniset (google) ja, kieliopilliset syyt ja yleensä halu parantaa lukijan kokonaiskokemusta yhdenmukaistamalla (esim. minulla tuotearvioinnit).

 4. Tervetuloa blogiin Risto! :) Luka avasikin jo hieman ajatuksiamme blogikirjoitusten muokkaamisesta jälkikäteen, mutta toki mikään ei ole mustavalkoista.

  Esimerkiksi ruokablogissa kannattaa muuttaa sisältöjä jälkikäteen, jos reseptiin on eksynyt virheellisiä annostuksia tai ohje on ymmärrettävissä väärin. Asiavirheiden ja kirjoitusvirheidenkin korjaaminen on mielestäni ok.

  Blogikirjoituksessa ilmaistua mielipidettä en suosittele jälkikäteen muuttamaan. Toki tästäkin on poikkeus, jos juttu käsitetään totaalisesti väärin tai se väritetään toisten toimesta (muistuuko mieleen tapaus hihamerkki http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/333093/Kansanedustajan+avustaja+ehdottaa+ulkomaalaisille+hihamerkkeja ?). Jos päädyt jälkikäteen täydentämään ajatuksiasi, voit merkata sen postaukseen tyyliin ”Muokattu 6.6.2012 klo 13.30:” tai voit vastaavasti kirjoittaa päivityksesi postauksen kommentteihin.

  Vanhojen tekstien muokkausta yhdenmukaistamisen nimissä en tekisi itse, vaikka kiusaus joskus onkin suuri. Ihminen kehittyy jatkuvasti kirjoittajana ja moni huomaakin vanhoista teksteistään, että ajattelee asiasta nykyään täysin toisin tai kirjoittaisi sen nykyään niin paljon paremmin. Usein tälläiset tekstit muistuttavat hyvin edistymisestä kirjoittajana ja toimivat oppimispäiväkirjana. Ainahan vanhan sisällön voi julkistaa uudestaan päivitettynä, jos vanha tuntuu kestämättömältä.

  Hakukonenäkökulmasta postausten muuttaminen jälkikäteen on kaksipiippuinen juttu. Jos hakukoneoptimoinnin nimissä muokkaa esimerkiksi postausten otsikoita, on hakukoneella vaikea löytää postauksia ja niiden saamat linkitykset voivat mennä hukkaan. Hakukoneita voi myös teknisesti ohjastaa uuteen sisältöön, mutta se vaatii bloggaajalta jo enemmän osaamista. Ainahan postaukseen voi lisätä jälkikäteen paremman kategorian tai sisältöä kuvaavia tunnisteita. Myös blogipostausten kommentit ovat arvokkaita niin sisällön tuoreuden, päivittyneisyyden ja osuvuuden kannalta tärkeitä.

  Luka voisi esimerkissään julkistaa tuotearviointinsa koottuna uutena yhdenmukaistettuna postauksena, jolloin tieto palvelisi lukijoitakin paremmin. Näihin uusiin arvosteluihin voisi sitten linkittää joko blogipostauksessa tai sen kommenteissa.

 5. Erinomaisia pointteja! Kiusaus muokata tekstejä jälkikäteen on tosiaan välillä suuri, varsinkin aloittelevalla bloggaajalla. Omassa blogissani (linkki nimimerkissä) lähdin hakemaan sitä, että postaukset olisivat jokseenkin ”samannäköisiä” ja kun idea tarkentuu matkan varrella niin tekee myös mieli muokata vanhojakin tekstejä. Mutta muokkaamalla vanhoja postauksia hävittää myös oman bloggaajahistorian, josta näkee kehittymisen jälkeenpäin.

  Jos ottaisi käytännöksi, että kun postaus on ”valmiina” odottamassa julkaisua, nukkuu aina yhden yön ja jos teksti vielä aamullakin tuntuu hyvältä voi sen julkaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *