5

Miksi kommenttien esimoderointi ei kannata?

Joissain blogeissa on käytössä kommenttien esimoderointi eli esihyväksyntä. Kun näiden blogien lukija jättää kommentin, bloggaaja hyväksyy sen ensin ja vasta sitten kommentti näkyy blogissa.

Pääsääntöisesti esimoderointia kannattaa välttää, ja syitä on kolme:

1) Esimoderoidussa blogissa keskustelu on toisteista.

Kun lukija kirjoittaa kommenttinsa, hän ei voi tietää, onko samantyyppisiä kommentteja paraikaa hyväksymisjonossa. Pahimmillaan bloggaajalla on esimoderointijonossa lähes identtisiä kommentteja, ja hän hyväksyy ne kerralla julkaistavaksi. Älykäskin kommentti näyttää typerältä, jos se on sanottu moneen kertaan peräkkäin hieman eri sanoin.

Lopputuloksena on keskustelu, jossa kommentoijat eivät näytä ollenkaan lukeneen toistensa puheenvuoroja – ja juuri näinhän asia on.

2) Esimoderoidussa blogissa keskustelu on hidasta.

Bloggaaja ei voi olla linjoilla koko aikaa, jolloin hyväksymisjonoon kertyy useita kommentteja. Tämä hidastaa turhaan keskustelua.

3) Esimoderoidussa blogissa on liian suuri mahdollisuus puolueelliseen sensuuriin.

Jälkimoderointi on läpinäkyvämpää kuin esimoderointi. Silloin lukijoilla on mahdollisuus nähdä, millaiset kommentit poistetaan ja mistä syystä. Sen sijaan esimoderoidussa blogissa on mahdollisuus poistaa jo etukäteen kaikki soraäänet ja saada blogiin mukava konsensus.

Niinpä jälkimoderointi antaa avoimemman ja luotettavamman kuvan bloggaajasta. Sen sijaan esimoderointi voi langettaa epäilyksen varjon bloggaajan ylle.

Milloin sitten esimoderointi on OK?

Valitettavasti useimmat julkisuuden henkilöt tarvitsevat esimoderointia. Jokainen erottuva persoona saa kansan syvistä riveistä niskaansa niin suuren määrän sontaa, että blogista tulee helposti likakaivo. Tällöin esimoderointi on ainoa keino pitää blogin keskusteluosuudet siistinä.

 

Katleena

Katleena Kortesuo on tietokirjailija, kouluttaja ja aktiivinen bloggaaja. Hänen mielestään blogi on paras viestintäkanava heti livekontaktin jälkeen. Katleenan oma blogi on osoitteessa http://www.eioototta.fi

5 Comments

 1. Erittäin hyviä näkökulmia! Olen aikojen kuluessa käyttänyt omissa blogeissani sekä moderoitua että moderoimatonta lähestymistapaa. Periaatteessa olen kanssasi samoilla linjoilla avoimuuden suhteen, se vaan toimii niin paljon tehokkaammin ja herättää sitä kaivattua keskustelua! Mutta kuten tavallista, näkökulmia on monia.

  On hyvä huomioida, että blogeja ja bloggareita on kovin moneen lähtöön. Osa blogeista päivittyy hyvin harvoin ja ylläpitäjät eivät välttämättä seuraa kovin aktiivisesti mitä sivustolla tapahtuu. Nämä blogit ovat hyvää maastoa mainoslinkittäjille ja muille tuholaisille. Jos siis ei ole halua/mahdollisuutta seurata kommentointia suhteellisen säännöllisesti, esimoderoinnissa on puolensa, niin kirjoittajan kuin lukijoidenkin näkökulmasta.

  ETK-blogin olen säätänyt niin, että vain vanhempiin teksteihin ilmestyvät kommentit esimoderoidaan. Tällä pyrin välttämään sinne ilmestyviä mainoksia ja muuta roskaa. Vanhempien tekstien osalta keskustelun hitaus tuskin muodostuu kynnyskysymykseksi. Tähän asti systeemi on toiminut hyvin eikä ongelmia ole muodostunut.

 2. Omassa blogissani huomasin, että esimoderointi osaltaan myös nostaa kommentointikynnystä. Pitää olla jotain ”painavaa” sanottavaa, että viitsii kommentoida ja työllistää adminia.

  Toisaalta ”hyvä postaus” -tyyppiset kommentit eivät tietenkään lisää blogin infosisältöä mitenkään, mutta nekin voivat toimia rohkaisuna jollekulle muulle.

 3. Kiitos kommenteista ja anteeksi hidas vastaukseni!

  Juha, olen samaa mieltä kanssasi siitä, että vanhoihin postauksiin voi hyvin lisätä esimoderoinnin. Bloggerissa oletusarvo on kaksi viikkoa, mutta itse laittaisin aikarajaksi parisen kuukautta. Sitä vanhempiin teksteihin voi hyvin lisätä esimoderoinnin.

  Tapio, kommentointikynnys nousee ilman muuta, kun blogissa on esimodaus. Jos lukija on hieman epävarma itsestään, hän voi pahimmillaan ajatella: ”Tässä blogissa on tiukat tasovaatimukset kommenteille. Ehkä en itse yltä niihin, joten en uskalla edes yrittää.”

 4. Kaikkein vähiten tulee kommentoitua sellaisia blogeja, jotka vaativat ehdottomasti tunnistautumista — esimerkiksi rekisteröitymistä blogin lukijaksi tai Google-tunnuksen käyttämistä.

  Kommentointi kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi, kyllä spämmistä pääsee eroon muillakin keinoin kuin pakottamalla lukija käyttämään tunnuksia ja salasanoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *