4

Jos teet kirjan, hanki ISBN

Moni bloggaaja kokoaa jossain vaiheessa postauksistaan omakustannekirjan. Muoto voi olla yhtä hyvin perinteinen paperikirja tai sähköinen opus.

Jos kustannat kirjan itse, hanki sille ISBN-tunnus (International Standard Book Number). Hyötyjä on useita:

1) Ammattimaisuus

Kirjasi vaikuttaa ammattimaisemmalta, jos sillä on ISBN. Vain kerhot ja lastentarhat tehtailevat julkaisuja ilman ISBN:ää.

2) Tunnistettavuus

Kaikki kirjojen nimet on jo keksitty, joten ISBN-numerolla saat yksilöityä opuksesi helposti. Sen ansiosta kirjasi ei sekoitu muihin samannimisiin teoksiin.

Tässä ei muuten Googlekaan auta. Vaikka googlaisit kirjasi nimellä etkä löytäisi tuloksia, samanniminen kirja voi silti olla olemassa vuodelta 1902.

3) Käytön helppous

Kirjasi ISBN-tunnusta tarvitsevat kirjakaupat, kustantajat, kirjastot ja verkkokaupat. Kirja ilman ISBN-numeroa on kuin ihminen ilman henkilötunnusta. Kotona äidin kanssa selviää, mutta maailmalla ei.

4) Lainauskorvaukset

Jos kirjasi on paperimuodossa, siitä kannattaa jakaa kopioita kirjastoille. ISBN-numeron ja Sanasto-sopimuksen avulla saat lainauskorvauksia sen mukaan, paljonko kirjaasi on lainattu.

Lainauskorvaukset eivät ole järin suuria, joten älä haaveile uudesta autosta. Sen sijaan jos teet hyvän ja suositun kirjan, voit hankkia korvauksilla muutaman maukkaan ravintola-aterian.

* * *

ISBN-tunnuksen saat Kansalliskirjastosta helposti ja ilmaiseksi.

Katleena

Katleena Kortesuo on tietokirjailija, kouluttaja ja aktiivinen bloggaaja. Hänen mielestään blogi on paras viestintäkanava heti livekontaktin jälkeen. Katleenan oma blogi on osoitteessa http://www.eioototta.fi

4 Comments

  1. ISBN-tunnuksen voi myös saada Print on Demand -palvelun kautta, mikäli omakustanteen haluaa tällaisen tahon kanssa julkaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *